Voordat je een Australian Labradoodle in huis neemt is het natuurlijk leuk om alvast wat te leren over dit hondenras. In deze blog delen wij wat leuke feiten over de Labradoodle. Over de achtergrond van de Labradoodle, het uiterlijk van de Labradoodle en over hoe het leven is met een Australian Labradoodle. Maak alvast kennis met het leukste hondenras ter wereld.
Achtergrond van de Labradoodle
De Labradoodle is een hybride hondenras dat ontstond in Melbourne, Australië in de jaren 80. Het eerste nest pups was afkomstig van een Labrador Retriever en een Standaard Poedel in een poging om een allergie-arme geleidehond te fokken. De naam ‘Labradoodle’ was meteen een schot in de roos en het was al snel een gewild ras in Australië en de rest van de wereld. Andere rassen die veel overeenkomsten hebben met de Labradoodle zijn de Cavoodle en Spoodle.
Uiterlijk van de Labradoodle
Het uiterlijk en de grootte van een Labradoodle kan enigszins verschillen. Een middelgrote Labdadoodle kan bijvoorbeeld tot 23 kg wegen en tot 50 cm groot worden. Een standaard Labradoodle hond kan echter tot 45 kg wegen en tot 66 cm hoog worden. En dan is er ook nog de mini, die zijn een stuk lichter en kleiner dan de standaard Labradoodles.
Labradoodles hebben lange poten, een mager lichaam en hangende oren. Ze hebben een ruige vacht die in vele texturen voorkomt, van wollig en krullend, tot lang en ruig. Een van de voordelen van dit ras is dat ze geen last hebben van allergiepatiënten. Ze worden vaak omschreven als een hypoallergeen hondenras.
Trainen en uitlaten van Labradoodles
Labradoodles houden van een flinke wandeling en een dagelijks (liefst 2 keer) bezoekje aan een hondenpark. Met veel beweging hou je jouw hond tevreden, want hij kan op deze manier zijn energie kwijt. De Labradoodle kan zich goed aanpassen, maar past het best in een huis met een flinke achtertuin waar hij lekker kan snuffelen en rondrennen.
Het is verstandig om regelmatig oefeningen te doen om de hersenen van je Labradoodle te trainen. Zo zijn spellen waarmee je geur en behendigheid traint aan te raden. Labradoodles houden over het algemeen ook van zwemmen, maar dit kan wel per hond verschillen.
Leven met een Labradoodle
De vacht van een Labradoodle verhaart over het algemeen niet veel (ongeveer hetzelfde als een mens) en veroorzaakt geen allergieën, waardoor het voor veel mensen een geweldig ras is. Labradoodles met een wollige vacht moeten echter om de zes weken naar de hondentrimsalon om hun dikke vacht in toom te houden.
Ze houden van rennen, spelen en andere trouwe viervoeters ontmoeten. Het zijn echt gezelschap honden en houden dan ook niet van lang alleen zijn. Labradoodles zijn ook echte familiehonden en kunnen heel goed omgaan met kinderen.
De gezondheid van de Labradoodle
Labradoodles zijn een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekten. Toch is het een goed idee om met de dierenarts te praten over ziektepreventie door voeding en beweging.
Let op de volgende ziektes die kunnen voorkomen (hoewel ze meestal bij oudere honden voorkomen):
- Oogproblemen, zoals progressieve netvliesatrofie
- Huidallergieën
- Heup- en elleboogdysplasie
- Ziekte van Addison
- Epilepsie
- Maagspanning (bloat)
- Gebitsproblemen
Veel gezonde Labradoodles kunnen ongeveer 12-14 jaar oud worden.
Binnenkort het baasje van een Australian Labradoodle?
In het eBook “Labradoodle Geheimen” kun je op een leuke manier leren hoe je door middel van positieven methodes jouw (Australian) labradoodle kunt op voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Lees meer over het eBook Labradoodle Geheimen.
Voor meer tips of feiten over de Labradoodle klik je hier.
Meer Labradoodle tips:
Deze hondenspullen heb ik nodig voor mijn pup
Hoe oud wordt een Labradoodle?
Wat kost een Australian Labradoodle
De positieve en negatieve eigenschappen