Je bekijkt nu Hoe moet ik een Australian Labradoodle opvoeden?
Australian Labradoodle opvoeden tips

Hoe moet ik een Australian Labradoodle opvoeden?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tip

Het opvoeden van een Australian Labradoodle is natuurlijk in grote lijnen hetzelfde als met andere hondenrassen. Maar toch is het handig om te weten waar je op moet letten bij het opvoeden van je Australian Labradoodle. Het opvoeden van je Labradoodle bepaald uiteindelijk het karakter van je hond. Op internet kun je veel informatie vinden over het opvoeden van een Australian Labradoodle. Toch is het altijd fijn om advies te kunnen krijgen van een ervaren iemand.

Australian Labradoodle opvoeden

In deze blog deel ik wat persoonlijke tips over mijn Australian Labradoodle en vertel ik je welke informatiebronnen ik heb gebruikt tijdens het opvoeden van mijn Australian Labradoodle.

Puppycursus

Allereerst kan ik uit persoonlijke ervaring aanraden om op puppycursus te gaan. Ook al denk je al veel te weten over het opvoeden van je hond, je zult versteld staan wat je tijdens zo’n puppycursus leert. Het zijn soms kleine handelingen die je leert en waar je veel baat bij gaat hebben.

Neem de tijd voor je pup

Mijn eerste tip is, en dat is meteen een hele belangrijke tip, neem alleen een Australian Labradoodle als je ook echt daadwerkelijk tijd hebt om hem goed op te kunnen voeden. Honden en Labradoodles in het speciaal hebben echt aandacht nodig en zeker wanneer ze pup zijn. Om het beste uit je Labradoodle te kunnen halen is regelmaat, rust en orde belangrijk.

Goede rolverdeling

Bij het opvoeden is de rolverdeling tussen hond en baas belangrijk. Jij bent de baas! Zorg voor een natuurlijk rolverdeling en ga nooit fysiek straffen of corrigeren, bij fysiek straffen kan de hond bang voor je worden en dat wil je absoluut niet hebben.

Pup zindelijk maken

Bij het zindelijk maken van je pup is het ook belangrijk dat je consequent blijft en zoveel mogelijk (wanneer de pup signalen geeft) naar buiten gaat en hem zijn behoefte laat doen. Probeer dit meteen op een stuk gras te doen zodat hij gewenning krijgt aan het plassen en poepen op gras. Geef hem nadat hij zijn behoefte heeft gedaan direct een beloning zodat hij weet dat hij iets goeds heeft gedaan. Mocht hij toch binnen poepen of plassen, wordt dan niet boos, maar zorg dat je de volgende keer wel op tijd bent om naar buiten te gaan.

Het uitlaten

Zorg bij het uitlaten altijd dat je hond eerst rustig is. Als de hond netjes zit kun je hem aanlijnen en naar buiten gaan. Een veel voorkomend probleem is het trekken van de hond. Dit doen eigenlijk alle honden en is af te leren door veel geduld te hebben. Als je hond trekt ga dan direct stilstaan en zorg dat hij zelf weer naar je toe komt. Pas als de lijn slap is moet je verder lopen. Herhaal dit telkens en beloon de hond ook wanneer hij niet meer trekt. Je kunt zult merken dat dit na een tijdje een stuk beter gaat.

Wandelen met de Labradoodle

Maak ook regelmatig een wandeling. Labradoodles houden van grote wandelingen, beweging hebben ze nodig. Zo vinden ze het heerlijk om bijvoorbeeld een strand- of boswandeling te maken, maar vinden ze spelen in een park met andere honden ook heel leuk.

Springen

Nog een veel voorkomende eigenschap van Labradoodles is het springen tegen je aan. Bij het aandacht vragen willen ze nog wel eens tegen je aan springen met 2 poten. Dit is iets wat je echt moet afleren tijdens het opvoeden. Negeer bijvoorbeeld het springen (met weglopen, wegdraaien). Geef de hond pas weer aandacht (of een beloning) als hij op de grond staat. Als je hier consequent in blijft, kun je het snel afleveren bij je hond.

Spelen met de labradoodle

Ook spelen is onderdeel van de opvoeding. Maak regelmatig even tijd vrij om met je hond te gaan spelen. Als een Australian Labradoodle het voor het zeggen had dan zou ie wel de hele dag willen spelen. Als de hond zelf met een speeltje aankomt, ga dan niet direct spelen, maar bepaal zelf het moment om te spelen. Zorg er ook voor dat de hond goed luistert naar jouw commando’s. Dit kun je trainen door regelmatig het commando te gebruiken en wanneer de hond goed reageert direct te belonen. En zorg ook dat iedereen in de familie dezelfde commando’s gebruikt.

Aan het voorbereiden?

Ben je aan het voorbereiden op de komst van je pup en benieuwd wat je allemaal moet aanschaffen? Ik heb een handig hondenspullen lijstje gemaakt, waarin je precies ziet wat je niet moet vergeten te kopen.

Handige hulpmiddelen voor de opvoeding van je pup

Ook ik heb in het begin moeite gehad en vragen gehad over de opvoeding van mijn pup. Gelukkig zijn er handige boeken van labradoodle experts, die boordevol tips staan. Zo kan ik je Labradoodle Geheimen adviseren. Een boek vol met praktische tips die de basis vormen voor de opvoeding en verzorging van jouw Australian Labradoodle. Lees meer over Labradoodle Geheimen

Labradoodle Geheimen

Meer labradoodle tips

Wat kost een Labradoodle

Veel gestelde vragen over de Australian Labradoodle

Handboek: Labradoodle Geheimen

Verzorging van de Australian Labradoodle