Verzorging van de (Australian) labradoodle – Tips over de verzorging van een Australian Labradoodle. Het verzorgen van een Australian Labradoodle is best een klusje, maar wij ervaren het totaal niet als een last, want zo’n Australian Labradoodle wordt toch net je kind als je ze van jongs af aan opvoedt.

Hoe verzorg je een Australian Labradoodle?

Wat moet je zoal allemaal doen voor een goed en gezond leven van een Australian Labradoodle?

Het begint bij voeding. De Australian Labradoodle kan verschillende soorten voedsel prima aan, maar wij hebben vanuit de fokker meegekregen, dat onze Labradoodle rauw vlees moest eten, omdat dit goed voor haar zou zijn. Wij hebben dit opgevolgd en ze eet dan ook bijna alleen maar ‘Carnibest’, wat rauw vlees is wat je ingevroren koopt en bewaart en ontdooit voert. Het is niet het voordeligste voer, maar onze Labradoodle heeft ook geen enkele problemen met het eten of de stoelgang. Bijkomend voordeel van rauw vlees als voedsel, is dat de drolletjes over het algemeen klein en compact zijn en dus makkelijk op te ruimen. Dit is iets wat in de huidige samenleving wel zo prettig is, aangezien het overal druk is en niemand in een hondendrol wil stappen.

Het uitlaten van de Australian Labradoodle

Waarmee we op punt twee van de verzorging zijn aangekomen. Het uitlaten van de Labradoodle. De Australian Labradoodle houdt van lekker veel slapen, maar zeker ook van genoeg rennen en spelen! Een aantal malen per dag een flinke wandeling is voor een Australian Labradoodle dan ook een must(zo’n 2 keer een lange wandeling en zo’n twee keer een kortere wandeling). Goed voor je hond, maar ook voor jezelf natuurlijk. En een vrolijke hond die lekker aan het spelen is met andere honden geeft ook de baasjes veel plezier.

En wat onze ervaring betreft, als het slecht weer is, heeft ook de Australian Labradoodle minder zin om eruit te gaan, dus bij ons doet ie dan vaak al snel zijn behoefte, om vervolgens snel weer terug naar het warme droge huis te gaan, waar hij vervolgens wel wat meer wil spelen, want er is nog wel energie over natuurlijk. Zorg dus ook voor voldoende speeltjes voor je Labradoodle. Onze ervaring is dat ze knuffels heel leuk vind(zorg er wel voor dat er geen harde onderdelen aanzitten, die worden er meestal vakkundig uitgekauwd).

Verzorging van de vacht

Het derde punt van verzorging is de vacht van de Australian Labradoodle. De meeste Australian Labradoodles worden getrimd(door een professionele trimmer, of de handigere doe-het-zelver). De vacht is vaak langharig, waarmee de kans op klitten ook groot is.

Wij borstelen/kammen onze Australian Labradoodle dagelijks, wat ze helemaal niet erg vind. Bij ons staat ze altijd al kwispelend klaar om geborsteld te worden. Het is maar 5-10 minuten werk per dag, maar de Labradoodle loopt er weer mooi bij en voor haarzelf is het ook fijn, want een verklitte vacht jeukt en kan zelfs gaan smetten op de huid, waardoor de Labradoodle ziek kan worden.

Het is dus een belangrijk punt in de verzorging van je Labradoodle en hij/zij zal je er dankbaar voor zijn. Zorg daarom voor een goede borstel zoals bijvoorbeeld een Activet mat Zapper. Deze borstel is niet goedkoop, maar wordt ook door heel veel professionele trimmers gebruikt en gaat een hondenleven mee, dus is een eenmalige aanschaf.

Speciale hondenshampoo

Ook is het goed om zo af en toe(zo’n 4 keer per jaar) je Labradoodle te wassen met speciale hondenshampoo tegen klitten en conditioner tegen klitten. Dit is goed voor de vacht en de hond wordt er weer mooi schoon van. Doe dit echter niet te vaak, want dat is weer niet goed voor de huid en vacht. Als je hond heel vies is van het spelen spoel je hem gewoon in bad, of onder de douche af met lauwwarm water.

Inentingen en ontwormingskuren

Daarnaast zijn er de inentingen en ontwormingskuren, die je bij de dierenarts kunt krijgen en welke vooral in de eerste levensfase van de hond veel toegediend dienen te worden. Maar wormen kunnen ook op latere leeftijd voorkomen, dus wordt vaak aangeraden om honden ouder dan 6 maanden 4 keer per jaar te ontwormen. Natuurlijk is dit aan de baasjes zelf, of ze dit doen of niet.

Het zoeken van een goede dierenarts is bij de aanschaf van de pup dus ook een belangrijk punt in de verzorging van je hond. Je moet namelijk wel een bepaald vertrouwen hebben in de dierenarts, waar je je ‘kindje’ aan toevertrouwd.

De oren van een Australian Labradoodle

Wat bij Labradoodles nogal eens voorkomt als ‘medisch’ kwaaltje zijn de haren die in de oren groeien. Deze kunnen soms voor een verstopping zorgen en daarmee voor oorontsteking. Hou dit dus goed in de gaten en een goede trimmer let hier ook op.

Mocht je hond veel in de oren krabben en stinken zijn oren ook, ga dan langs de dierenarts, want waarschijnlijk heeft je hond dan last van ontstoken oren. De dierenarts heeft daarvoor een middeltje dat je vrij eenvoudig kunt toedienen in de oren, als je Labradoodle het toelaat tenminste. De oren zijn wel een gevoelig plekje geworden door de ontsteking natuurlijk, dus het kan zijn, dat je Labradoodle liever geen middeltje in zijn oren gespoten krijgt in eerste instantie, totdat hij merkt, dat de pijn en jeuk minder wordt.

Zorg dat je voldoende tijd hebt

Alles bij elkaar komt er dus best veel kijken bij de verzorging van Australian Labradoodle, want bovenstaand stuk is nooit compleet. Bedenk dus voor je een Labradoodle in huis neemt of je tijd genoeg hebt voor de verzorging van je nieuwe gezinslid, maar onze ervaring is dat het verzorgen van je Labradoodle een leuke klus is, die nooit gaat vervelen en het helemaal waard is! Let er wel op dat de bovenstaande informatie is gebaseerd op eigen ervaring en dat het voor elke hond natuurlijk weer anders kan zijn.

Ben jij binnenkort het baasje van een Australian Labradoodle?

In het eBook “Labradoodle Geheimen” kun je op een leuke manier leren hoe je door middel van positieven methodes jouw (Australian) labradoodle kunt op voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Lees meer over het eBook Labradoodle Geheimen.

Labradoodle Geheimen

Lees ook: